Kamervoorzitter Arib: "wetten worden te snel door de Kamer gejast"

donderdag 25 februari 2021, 13:28

DEN HAAG (PDC) - "De Kamer moet voor zichzelf opkomen. Wetgeven is belangrijk en heeft een grote impact." Dat stelt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag in reactie op het vandaag gepresenteerde rapport Klem tussen balie en beleid van het parlementair onderzoek uitvoeringsorganisaties. Zij prees het werk van de commissie en stelt dat wetten op dit moment te snel door de Tweede Kamer worden gejast, waardoor het parlement te weinig tijd heeft zich in de materie te verdiepen.

De voorzitter gaat in op de eigen rol van de Tweede Kamer bij het ontstaan van problemen bij uitvoeringsorganisaties. De parlementaire commissie uitvoeringsorganisaties concludeerde dat "de Kamer haar controlerende taak als het gaat om de uitvoeringsorganisaties niet adequaat invult." Arib zegt dit verwijt zich aan te trekken en het aan de orde te zullen stellen bij de regering.

Tegelijk kan Arib zich vinden in één van de conclusies van het rapport die stelt dat de Kamer stelselmatig niet goed geïnformeerd wordt. Arib wil dat de regering daar anders mee omgaat, zeker gezien het feit dat Kamerleden soms pas de nacht voor een vergadering een brief van de regering ontvangen met een veelvoud aan bijlagen.

Bron: ANP