Hofvijver april 2021: ‘Over een andere boeg’

maandag 26 april 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De vorming van een ‘regulier’ parlementair meerderheidskabinet onder leiding van Mark Rutte wordt met de dag lastiger. In het aprilnummer van de maandelijkse Hofvijver brengt het Montesquieu Instituut een speciale formatierubriek. Daarin brengen auteurs verschillende, alternatieve oplossingen voor de formatiechaos in kaart. Een minderheidskabinet, een extraparlementaire aanpak en zelfs een zakenkabinet, kunnen deze mogelijkheden de impasse doorbreken?

In de column van deze Hofvijver stelt Annemarie Kok de staat van het openbaar bestuur aan de kaak: "het gaat behoorlijk slecht met ons openbaar bestuur. En dat kan zo niet langer. De ondoordachte taakverdeling tussen de verschillende bestuurslagen klemt des te meer omdat het aantal maatschappelijke en andersoortige problemen dat om voortvarend handelen vanuit politiek en overheid vraagt in geen tijden zo groot is geweest."

Daarnaast blikt Tom Louwerse, bekend van de Peilingwijzer, terug op het belang en de rol van peilingen tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, bekijkt Aalt Willem Heringa de bijzondere positie van het demissionaire kabinet Rutte III, analyseert Bert van den Braak de 'zeldzame' strijd om het Kamervoorzitterschap in 2021, en beschouwt Careljan Rotteveel Mansveld het proces van parlementaire instemming bij vredesmissies.

Dat en meer in de nieuwste editie van de Hofvijver.