Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Lancering Bundel 18: Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat

Toezicht cartoon mei 2021
Bron: Arend van Dam

Welke doelstellingen dient onafhankelijk publiek toezicht en hoe is dit georganiseerd in Nederland? Hoe onafhankelijk is dit toezicht, of hoe onafhankelijk zou dit moeten zijn? En voldoet publiek toezicht nog steeds aan de politiek-bestuurlijke realiteit van nu?

Deze vragen staan centraal in de nieuwste bundel van het Montesquieu Instituut, uitgegeven door Boom. De bundel gaat in op verschillende soorten toezichthouders met de bijbehorende bevoegdheden en bevat beschouwingen op onafhankelijk publiek toezicht van zowel (rijks)inspecties als markttoezichthouders.

Meerdere auteurs lichten elk verschillende aspecten van onafhankelijk toezicht toe. Het gaat daarbij over de Europese dimensie van de nationale onafhankelijke toezichthouders en de parlementaire controle van toezichthouders, tot de relatie tussen toezichthouders en de sector van toezicht.

'Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat' wordt op woensdag 16 juni aangeboden aan de voorzitter van de Inspectieraad Jan van den Bos. Aansluitend gaan hoogleraren Caelesta Braun en Paul Frissen, twee auteurs van de bundel, in op hun bijdrage onder leiding van moderator Jan Schinkelshoek. Daarna wordt het woord gegeven aan inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Theodor Kockelkoren, en aan inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid, Henk Korvinus.

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: woensdag 16 juni 2021 van 16.30 tot ca. 18.00 uur

Locatie: Livestream

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het lanceringsevenement op deze pagina.

2.

Aanmelding

De lancering van de bundel wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het evenement. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

3.

Meer informatie

De bundel verschijnt op 16 juni 2021. Heeft u belangstelling voor deze bundel? Reserveer alvast een exemplaar van 'Lijdelijk toezien?' via Bol.com!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbeth Weijs, Montesquieu Instituut (l.weijs@montesquieu-instituut.nl of 070-3630105). Het Montesquieu Instituut publiceert met regelmaat bundels romdom een bepaald thema. Een overzicht van alle verschenen bundels is te vinden op de pagina Montesquieu Reeks.