Hofvijver mei 2021: Toch een grotere Tweede Kamer?

maandag 31 mei 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Om de werkdruk op het Binnenhof te verlichten - als remedie tegen een burn out van politici - zijn er verschillende mogelijkheden. In het mei-nummer van de Hofvijver heeft het Montesquieu Instituut er enkele in kaart gebracht. Toch een grotere Tweede Kamer? Een andere rolopvatting van Kamerleden? Of meer ondersteuning? De redactie dook de archieven in om verschillende oplossingen uit eerdere edities onder het voetlicht te brengen.

Daarnaast is er deze maand een speciale rubriek over Haagse journalistiek, waarin de rol van de media in de Haagse incidentenpolitiek wordt belicht. Mark Kranenburg (journalistiek perspectief), Philip van Praag (wetenschappelijk perspectief) en Femke Merel van Kooten-Arissen (politiek perspectief) gaan in op de vraag: Is de politieke journalistiek deel van de oplossing of van het probleem? Een verzameling van reflectie en zelfreflectie.

Verder kijken Erik Jurgens, Aalt-Willem Heringa en Marijn van der Sluis naar de rol van de rechter na het vonnis tegen multinational Shell. Schiet de rechter door? Daarnaast bekritiseert Roel Bekker het debat rondom de verandering van de bestuurscultuur en de rijksdienst, beschouwen Valérie Pattyn en Maarten Noordink het gebruik van verantwoordingsinformatie door Kamerleden en analyseert Rob de Wijk de positie van Europa in verhouding tot andere supermachten zoals de VS, Rusland en China.

Dat en nog veel meer in de nieuwe editie van de Hofvijver.