Binnenhoflezing Jouke de Vries: slow democracy oplossing voor verlamming politiek

donderdag 8 juli 2021, 11:04

DEN HAAG (PDC) - Nederland heeft behoefte aan 'slow democracy'. Dat betoogde prof. dr. Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde en voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, in de eerste Binnenhoflezing op 7 juli. Zijn belangrijkste aanbevelingen: politici moeten massaal van Twitter af, moeten met name rechtse partijen niet uitsluiten van samenwerking, en rechters moeten meer bemiddelen tussen tegenstrijdige belangen in plaats van keuzes maken voor een duidelijke beleidslijn.

De aanbevelingen van De Vries volgen op de lopende discussie over bestuurlijke vernieuwing in de Nederlandse politiek, naar aanleiding van het 'functie elders'-debat. De centrale stelling, volgens De Vries, is niet dat Nederland een gebrek aan tegenmacht heeft, maar eerder een gebrek aan macht. Door polarisatie en versplintering tussen partijen wordt de overheid verlamd, en is zij niet meer in staat om de grote 'wicked problems' op te lossen.

De oplossingen hiervoor, zo betoogde De Vries vanuit de oude werkkamer van koningin Emma in het Escher Museum, liggen dus onder andere in het slaan van politieke bruggen, en het terugdringen van de druk die de media legt op bestuurders. Op die manier kan de overheid weer slagvaardiger worden.

Bron: Schinkelshoek & Verhoog