Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Toch uitstel afhandeling Groningenwet in afwachting van novelle

maandag 12 juli 2021, 11:40

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer besloot vorige week de behandeling van het wetsvoorstel over versterking van gebouwen in het Groningse aardgasgebied toch aan te houden. De Tweede Kamer vroeg het kabinet op 29 juni in een motie-Beckerman nadrukkelijk om via een novelle het wetsvoorstel aan te passen en die weg gaat het kabinet nu volgen.

Nadat bij twee stemmingen over amendementen zowel D66 als CDA zich vergisten, waren onderdelen in het wetsvoorstel gekomen die het kabinet eigenlijk ongewenst (en onuitvoerbaar) vond. Minister Van 't Wout liet daarop weten te overwegen de omstreden onderdelen (nog) niet in werking te laten treden. De Tweede Kamer maakte daar bezwaar tegen en vroeg per motie om een novelle.

Het bezwaar dat dit alles vertraging oplevert voor de (overige delen van de) wet, is nu ondergeschikt gemaakt aan de 'koninklijke weg'. De 'fouten' zullen eerst worden gerepareerd met een novelle, die dan wel door beide Kamers moet worden aangenomen. Vervolgens kan het oorspronkelijke wetsvoorstel door de Eerste Kamer worden afgehandeld.

De Tweede Kamer verwijt het kabinet overigens dat het niet al direct met een novelle is gekomen. De fouten ontstonden op 10 maart dit jaar.