Hofvijver september 2021: ‘Troonrede ongekend wollig’

maandag 27 september 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De onstuimige sociale en politieke situatie werd niet weerspiegeld in de 'wollige' Troonrede, volgens Leidse onderzoekers Arco Timmermans en Gerard Breeman. Dat stellen zij in het septembernummer van de vandaag verschenen Hofvijver. Hun onderzoek richt zich op de mate van concrete beleidsvoorstellen in de Troonrede sinds 1945. Wat blijkt is dat de Troonrede van 2021 de meest 'wollige' was, vooral gevuld met terugblikkende en beschouwende uitspraken in plaats van concrete plannen.

De septembereditie van de Hofvijver is tegelijk alles behalve wollig. Zo beschouwen Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer de commotie rondom de dubbelfunctie van Kamerleden en staatssecretarissen als een symptoom van de toenemende veronachtzaming van het politiek bestel voor de Nederlandse Grondwet. Kutsal Yesilkagit analyseert de morele dilemma's binnen het ambtelijk apparaat als gevolg van radicale politieke veranderingen. Hij stelt: 'een modern en toekomstbestendig ambtelijke apparaat heeft ontegenzeggelijk behoefte aan professionele vakmensen, maar zonder een stevig 'constitutionele geletterdheid', staat de deur open voor de ondermijning van onze democratische rechtstaat.'

Ook besteedt het Montesquieu Instituut aandacht aan politieke onderwerpen buiten de Nederlandse landsgrenzen. Wiebke Pittlik en Georgi Verbeeck duiden de Duitse verkiezingsuitslag, Niek Pas blikt vooruit op de Franse verkiezingen van begin 2022, en Jan Marinus Wiersma analyseert de State of the Union 2021 in een zoektocht naar de ziel van Europa.

Dit en meer in de nieuwste editie van de Hofvijver.