Debat: 'De toekomst van Europa: welke rol speelt het nationale parlement?'

Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland, in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Logo Conferentie over de Toekomst van Europa
Bron: Conferentie over de Toekomst van Europa

Bij de Conferentie over de Toekomst van Europa kunnen burgers uit alle lidstaten meepraten over de toekomst van Europa. Zo ook over de toekomst van de Europese democratie. Welke bevoegdheden moet de Europese Unie hebben? Wie neemt de besluiten en hoe worden die democratisch gecontroleerd?

Wanneer we kijken naar ons eigen land, zijn de Nederlandse en Europese politiek veel meer met elkaar verweven dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. Zo kan de Europese Unie ingrijpen wanneer lidstaten niet voldoen aan de Europese waarden, maar dit geldt ook andersom.

Inmiddels worden meer dan de helft van onze nieuwe wetten en de Nederlandse geopolitieke positie grotendeels bepaald door het Europees beleid. Dit wordt echter niet zomaar door de Europese Unie opgelegd. Gekozen Nederlandse vertegenwoordigers beslissen mee over Europese wetgeving en kunnen indien gewenst zelfs radicaal ingrijpen.

Om optimaal van deze mogelijkheden gebruik te maken, is het belangrijk dat nationale politici voldoende op de hoogte zijn van wat er in de Europese Unie speelt. Zijn er voldoende middelen voor nationale parlementen om Europees beleid te beïnvloeden? Is het proces van de totstandkoming en implementatie van Europees beleid voldoende transparant? Is er sprake van concurrentie tussen de Europese Unie en nationale parlementen, of juist van samenwerking? En wat kunnen we leren van de manier waarop andere landen het contact tussen hun Europese en nationale parlementariërs organiseren? Op deze vragen werd tijdens het debat van maandag 29 november 2021 dieper ingegaan.

De inleiding van het debat werd verzorgd door lector Changing Role of Europe op de Haagse Hogeschool Mendeltje van Keulen. Het panel bestond verder uit onderzoeksjournalist bij Follow the Money Peter Teffer, PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten en staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State Kathalijne Buitenweg. De moderator van het debat was Stéphane Alonso.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
04:26
18:30
Welkomstwoord door Stéphane Alonso
Inleiding door Mendeltje van Keulen
Discussie
Overzicht van de zaal
Mendeltje van Keulen
Peter Teffer
Kathalijne Buitenweg
Thijs Reuten
Overzicht van de zaal
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

TitelDe toekomst van Europa: welke rol speelt het nationale parlement?
Spreker(s)Mendeltje van Keulen, Peter Teffer, Thijs Reuten, Kathalijne Buitenweg en Stéphane Alonso (debatleider)
Duur1 uur, 35 minuten, 33 seconden
DownloadMP3

Dit evenement werd georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland en vond plaats in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa.

De Conferentie over de Toekomst van Europa is een door burgers aangestuurde reeks debatten en discussies, waar mensen uit heel Europa hun ideeën kunnen delen over verschillende thema's, zoals het klimaat en de Europese democratie. De conferentie wordt georganiseerd door middel van Europese burgerpanels en plenaire vergaderingen. Wil jij ook jouw ideeën over Europa delen? Dit kan op het digitale platform!

 
 
Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland
Bron: Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland