Hofvijver feburari 2022: 'Meer regie door Kamervoorzitter'

maandag 28 februari 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De voorzitter van de Tweede Kamer moet de regie nemen bij kabinetsformaties. Dat stellen hoogleraar Aalt Willem Heringa en oud-Kamerlid Jan Schinkelshoek in het februari-nummer van de Hofvijver. Bij een analyse van de kabinetsformatie viel het ze op dat regie van de Tweede Kamer totaal ontbrak in het proces van de kabinetsformatie. Hun conclusie: 'Net als vroeger de Koning, zou de Kamervoorzitter veel dichter op het formatieproces moeten 'zitten''.

Naast de lange kabinetsformatie bespreekt de nieuwe Hofvijver ook het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de coronacrisis. In een column noemt hoogleraar Roel Bekker het onderzoek ontzagwekkend: 'Ik ken geen land dat zo uitgebreid en zo snel zijn crisisaanpak heeft geëvalueerd'. Tegelijk zijn er gebreken: 'Door de distantie [...] doet het niet helemaal recht aan de chaotische omstandigheden'.

Verder wordt er in deze editie ruim aandacht besteed aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Gerrit Voerman schrijft over de geschiedenis van lokale partijen: deze zijn bezig met een opmars waarvan niet bekend is waar deze eindigt. Verder kijkt Bert van den Braak naar het wethouderschap als carrièremogelijkheid voor landelijke politici en schrijft Klaartje Peters over de menselijke maat in lokale politiek. En Joop van den Berg vraagt zich af: zien we een terugkeer van het ouderwetse 'afspiegelingscollege'?

Bron: De Hofvijver