Lokale partijen winnen Scholierenverkiezingen 2022, gevolgd door VVD, GroenLinks & D66

Met dank overgenomen van ProDemos, gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2022.

Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, worden de lokale partijen morgen nipt de grootste bij de gemeenteraadsverkiezingen. Van alle stemmen kregen de lokale partijen 17,52% van de stemmen, gevolgd door de VVD (16,67%), GroenLinks (15,18%) en D66 (14,94%). Dat blijkt uit de uitslagen van de 29ste Scholierenverkiezingen. NB: Niet iedere landelijke partij doet in iedere gemeente mee aan de verkiezingen.

Bekijk de landelijke uitslag van de Scholierenverkiezingen 2022 in Excel.

De Scholierenverkiezingen zijn schaduwverkiezingen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en geven een indruk hoe de gemeenteraad eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hebben. De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin de onderwijsinstelling is gevestigd.

Uitslagen bekijken en vergelijken

Op stem.scholierenverkiezingen.nl zijn de uitslagen van de Scholierenverkiezingen terug te vinden op landelijk, provinciaal, gemeentelijk en instellingsniveau en denominatie. Onderaan dit bericht staat een overzicht van de landelijke uitslagen van de Scholierenverkiezingen in 2018, 2021 en 2022 en de landelijke uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Hierin zijn alle partijen in meegenomen die minimaal 0,66% van de stemmen behaalden en/of in de Tweede Kamer actief zijn.

Opkomst Scholierenverkiezingen

In totaal stemden 22.663 jongeren op 94 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat is minder dan bij de Scholierenverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 jongeren op 98 scholen hun stem uit. 58.630 jongeren van 139 scholen waren aangemeld om te stemmen tijdens de Scholierenverkiezingen. Mogelijk dat de nasleep van coronamaatregelen in het onderwijs en de aandacht voor Oekraïne in de media de lagere opkomst verklaren. De scholieren en studenten konden tussen 28 februari en 15 maart hun stem uitbrengen.

Bekendmaking uitslag Scholierenverkiezing

De uitslag van de Scholierenverkiezingen werd op 15 maart om 17:00 uur bekend gemaakt door Eric Stokkink, directeur van ProDemos, bij Albeda in Rotterdam. “Fantastisch dat ruim 22.663 leerlingen van 94 scholen voor het voortgezet onderwijs en mbo aan deze Scholierenverkiezingen meededen. We zijn alle docenten en scholen, die dit mogelijk hielpen maken, zeer dankbaar. Het is belangrijk dat jongeren al vroeg kennismaken met de politiek. Ze gaan dan later hopelijk ook stemmen, als ze kiesgerechtigd zijn.”, aldus Eric Stokkink.

Bij de bekendmaking gingen studenten van het mbo en kandidaat-raadsleden uit Rotterdam over de uitslag in gesprek. Eerder die dag vond bij Albeda een Verkiezingsfestival plaats, georganiseerd door ProDemos en de NJR (Nationale Jeugdraad). Tijdens dit Verkiezingsfestival konden de studenten een workshop over invloed uitoefenen volgen, vraaggesprekken met raadsleden bijwonen en meedoen met activiteiten in de kantine of de aula. Er werd afgesloten met een debat waarbij studenten en lokale raadsleden met elkaar in gesprek gingen.