Afscheidsrede Aalt Willem Heringa: 'In Courts We Trust'

woensdag 30 maart 2022, 11:13

DEN HAAG (PDC) - Op vrijdag 25 maart gaf prof. Aalt Willem Heringa zijn afscheidsrede genaamd 'In Courts We Trust'. Na 35 jaar bij de Universiteit Maastricht nam hij als hoogleraar constitutioneel recht afscheid.

In zijn afscheidsrede betoogde hij dat de rechterlijke macht ook in hoge mate bijdraagt aan het vertrouwen in de overheid en de parlementaire representatieve democratie. Ondanks deze belangrijke rol mag de rechter wetgeving niet beoordelen op grondwettigheid, noch ten aanzien van strijd met algemene rechtsbeginselen. Hoog tijd om dit aan te passen en artikel 120 van de grondwet, waarin dit geregeld is, te schrappen.

Het grondwetsartikel is niet meer van deze tijd, stelde Heringa. Hiervoor zijn vele redenen, zoals het toegenomen monisme waardoor parlementaire controle op uitvoerbaarheid van wetgeving tekort schiet.

Het afscheidscollege was een korte samenvatting van het Engelstalige boek 'In Courts We Trust', waarin Heringa dieper ingaat op de rol van de rechterlijke macht als verdediger van de rechtsstaat.