Evenement: De zoektocht naar de feiten

Op 16 juni organiseert het Montesquieu Instituut een evenement naar aanleiding van het boek van Luc Verhey 'De zoektocht naar de feiten'. Kunnen we in deze tijd van grote onzekerheid en polarisatie nog komen tot een gemeenschappelijk beeld van de feiten en zo ja, hoe?

In een democratische rechtsstaat zijn feiten essentieel om tot goede besluitvorming te komen. Zonder een overheid en politici die transparant en integer met informatie omgaan, kan een democratische samenleving niet goed functioneren. Wat mag gelden als feitelijk waar is echter steeds vaker onderwerp van felle maatschappelijke en politieke discussie, zo schrijft Luc Verhey in zijn boek 'De zoektocht naar de feiten'.

In tijden van internet en social media is de vaststelling en waardering van feiten door de politiek een extra kwetsbaar proces. Nu ‘fake news’ en complottheorieën overal te vinden zijn, staan instellingen en personen die vanuit hun deskundigheid bijdragen aan waarheidsvinding steeds vaker onder druk. Hoe voorkomen we dat desinformatie de overhand krijgt? Hoe zorgen we voor een maatschappelijk en politiek klimaat waarin de feiten voldoende tot hun recht komen? Blijft het vertrouwen in de democratische rechtsstaat overeind? Deze vragen komen aan bod tijdens het evenement 'De zoektocht naar de feiten' op 16 juni.

Na inleidende woorden van staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State Luc Verhey en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen gaat het panel in gesprek over bovenstaande vragen. Het panel bestaat momenteel uit hoogleraar bestuurskunde en burgermaatschappij Caelesta Braun, hoogleraar fundamentele rechten Janneke Gerards en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA Angelien Eijsink. Stéphane Alonso, journalist voor NRC Handelsblad, zal het panelgesprek modereren.

Datum: donderdag 16 juni 2022 van 16.00 tot ca. 17.15 uur

Locatie: Universiteit Leiden: Locatie Wijnhaven, Turfmarkt 99 Den Haag

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het evenement op deze pagina.

Logo

Dit evenement is onderdeel van SPREEEK, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op SPREEEK.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.