Hofvijver april 2022: ‘Kamer, wat nu?’

maandag 25 april 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Accepteert de Tweede Kamer dat Thierry Baudet de parlementaire gedragscode negeert? Of treedt ze alsnog handelend op? Met deze vraag opent de nieuwste editie van de Hofvijver. Hoogleraar Bert van den Braak stelt dat de geloofwaardigheid van de Tweede Kamer op het spel staat zolang men niet handelend optreedt. Baudet is eerder weliswaar berispt, maar daar wordt geen vervolg aan gegeven.

In de Hofvijver is verder volop aandacht aan de partijperikelen in Nederland. Gerrit Voerman schrijft over de 'inner circle' van D66, Chris Aalberts analyseert hoe Forum voor Democratie van grote winnaar naar 1 zetel kon gaan in de Eerste Kamer, en Bert Middel maakt de balans op over de PvdA.

Ook de bredere politieke cultuur van Nederland komt aan bod. Sjoerd Keulen schrijft over de lof en kritiek op commissies, oliemannetjes en politieke stootkussens, en Willem Camphuis houdt een historische beschouwing over de Sociaal-Economische Raad.

Daarnaast ontbreekt ook het Europese perspectief niet deze maand, met onder andere het verloop en de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen en de weg van Oekraïne tot mogelijk lidstaat van de EU.

Dit en meer lees je in het april-nummer van de Hofvijver.