Hofvijver mei 2022: ‘Lijsttrekker als reddingsboei’

maandag 30 mei 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Politieke partijen kunnen steeds minder rekenen op een vaste, trouwe kiezerskern. Partijen als CDA en PvdA dreigen er zelfs aan onderdoor te gaan. Maar, ziet Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, lijsttrekkers worden steeds belangrijker voor politieke partijen en zelfs voor ‘kwijnende volkspartijen’ als CDA en PvdA kunnen ze een - tijdelijke - reddingsboei zijn.

Verder in de Hofvijver van deze maand: is striktere lobbyregulering wel zinnig? Caelesta Braun duikt in de initiatiefnota Dassen/Omtzigt over integriteitsmaatregelen voor de ambtelijke en bestuurlijke top. Daarnaast kijkt Karin Geuijen naar de vraag hoe het kan dat de opvang van asielzoekers in Nederland steeds weer vastloopt en ziet Bert van den Braak een beeld van Sigrid Kaag dat sommigen liever niet kennen in het nieuwe boek over de politica.

Op Europees niveau wordt er gekeken naar de twee grootmachten van de EU: hoe gaat het met de Duitse Scholz en de Franse Macron? Marja Verburg en Marloes Beers geven een analyse.

Dit en meer kan je lezen in de nieuwste editie van de Hofvijver.