Boekpresentatie | De Eerste Kamer 1996-2021. Tussen nuttig en overbodig

 • Eerste Kamer vergaderzaal

  Welke belangrijke ontwikkelingen heeft de Eerste Kamer de afgelopen 25 jaar doorgemaakt? Die vraag beantwoordt Bert van den Braak, hoogleraar parlementaire geschiedenis aan Universiteit Maastricht, in zijn nieuwe boek over de Eerste Kamer.

 •  
  De Eerste Kamer 1996-2021 - Bert van den Braak

  De afgelopen 25 jaar heeft de Eerste Kamer een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Zij won aan politieke betekenis, zeker gezien kabinetten sinds 2010 niet langer op een meerderheid in de Senaat kunnen rekenen. Bert van den Braak analyseert in dit boek hoe de Senaat functioneerde. Hij probeert de vraag te beantwoorden of zij haar rol als bewaker van de wetgevingskwaliteit waarmaakt. Op welke gronden werden wetsvoorstellen tegengehouden, welke rol spelen toezeggingen en novelles en hoe politiek is het oordeel?

  In zijn voorgaande boek was de conclusie van Van den Braak dat discussie over het voortbestaan zinloos was, omdat er toch geen grondwettelijke meerderheid was voor afschaffing. Hij ziet inmiddels wel noodzaak om iets te veranderen. Want de vraag dringt zich steeds meer op of het uit democratisch oogpunt nog te verdedigen is dat niet de rechtstreeks gekozen Tweede Kamer, maar de indirect gekozen Senaat het laatste woord heeft over wetsvoorstellen.

  Tijdens de presentatie op 23 februari zal Van den Braak het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn. Beiden zullen hun perspectief op het thema van het boek delen. Vervolgens gaan ook Joris Backer (Eerste Kamerlid D66) en Sofie Wolf (stafmedewerker bij de Eerste Kamer) in gesprek over het inhoud boek en de Eerste Kamer, onder leiding van Wilma Kieskamp (auteur, politiek verslaggever bij Trouw).

  Datum en tijd: donderdag 23 februari van 10.30 tot ca. 11.45 uur, inloop vanaf 10.00 uur*

  Locatie: plenaire vergaderzaal Eerste Kamer, in het tijdelijke Eerste Kamergebouw (Kazernestraat 52, Den Haag)

  Let op: bij de Eerste Kamer gelden veiligheidsmaatregelen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.

  *Wij raden u vanwege de veiligheidsmaatregelen aan iets eerder te komen dan u gewend bent.

  U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Aanmelden is niet geheel vrijblijvend, wij rekenen namelijk op uw komst. Bent u verhinderd, wilt u dit dan doorgeven via boekpresentatie@montesquieu-instituut.nl?

  Logo

  Dit evenement is onderdeel van Spreeek, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op spreeek.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.