Hofvijver augustus 2022 (Tweede Kamer special): ‘Riskante democratische slijtage’

maandag 29 augustus 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Het grote, groeiende onbehagen over de Tweede Kamer is een ‘riskante vorm van democratische slijtage’. Politiek commentator Marc Chavannes schetst een somber beeld van het functioneren van het parlement dat volgens hem langzamerhand 'alarmerende proporties' aanneemt.

Aan de vooravond van het nieuwe parlementaire seizoen heeft het Montesquieu Instituut tien verschillende experts over tien verschillende thema's gevraagd het functioneren van de Tweede Kamer te analyseren. Deze analyses zijn gebundeld in het augustusnummer van de Hofvijver, een special over de Tweede Kamer. Van versplintering tot omgangsvormen, en van parlementaire ondersteuning tot aandacht voor wetgeving. Alles komt langs in deze aftrap van het politieke seizoen door het Montesquieu Instituut.

In hun analyse doen de experts ook allemaal verschillende aanbevelingen: wat kan de Tweede Kamer doen om te verbeteren, zowel op korte termijn als lange termijn door middel van een structuurwijziging c.q. (grond)wetswijziging?

Lees het allemaal in de speciale editie van de Hofvijver over het functioneren van de Tweede Kamer.