Festival GrondFest voor democratie en samenleving

vrijdag 16 september 2022, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober verandert Nijmegen voor twee dagen in de stad van de democratie. Het tweedaagse festival GrondFest vindt dan plaats en is de broedplaats voor ideeën over democratie en samenleving.

Tijdens het festival worden lezingen, debatten, activiteiten en workshops georganiseerd aan de hand van vijf thema's rondom democratie: 'van God los', 'van het gas af', 'money matters', 'hoe dan?' en 'see you in metaverse'.

Een kleine greep uit de activiteiten:

  • Nederland in Europa

Hoe bepaalt Nederland de koers in Brussel? We hebben de reputatie vrekkig te zijn en altijd ‘nee’ te zeggen tegen Brusselse plannen. Blijft die houding houdbaar na de oorlog in Oekraïne? En wat willen we eigenlijk wél? In hun podcast Café Europa bespreken Annette van Soest en hoogleraar Europese geschiedenis Mathieu Segers met twee Europarlementariërs hoe de nieuwe omstandigheden de EU radicaal zullen veranderen en hoe Nederland daarop reageert.

  • Burgerberaad

Gelderland is de eerste provincie die een burgerberaad inzet bij het vernieuwen van het Klimaatplan.Tijdens de bijeenkomst zal Eva Rovers vertellen over burgerberaden en voeren de deelnemers een mini burgerberaad uit onder begeleiding van Populytics. Is een burgerberaad succesvol om inwoners meer te betrekken bij het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken?

  • Rollenspel EU-besluitvorming

Wil je kennis maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En door het vuur gaan voor de belangen van jouw land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om aan het rollenspel EU-besluitvorming deel te nemen. Het is gebaseerd op de Chocoladerichtlijn. 75 minuten lang neem je als leerling plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of ben je een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn/haar wetsvoorstel over de chocoladerichtlijn wordt aangenomen.

  • Haags stemmen: over wantrouwen in Den Haag

De Toeslagenaffaire, de afwikkeling van gaswinningschade en de stikstofcrisis. Allemaal dossiers die het vertrouwen in de politiek beschadigen. Wat doet het wantrouwen met ons, maar ook met Den Haag? In Haagse Stemmen belichten drie bekende politieke duiders hoe politiek Den Haag reageert op de groeiende groep boze burger. Van verdwenen sms’jes tot ‘functie elders’, waarom blijft een transparante overheid een moeilijke opgave? En hoe denken politieke partijen zelf over democratische vernieuwing?

Op www.grondfest.com vind je informatie over alle verschillende programmaonderdelen en kun je direct gratis kaartjes reserveren.

Bron: Grondfest