Hofvijver september 2022: ‘Toch nog veel wolligheid’

maandag 26 september 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De Troonrede was minder wollig dan onder de voorgaande kabinetten onder leiding van premier Mark Rutte. Maar wat de regering met het land aan wil, is er na Prinsjesdag niet veel duidelijker op geworden. Dat stellen Gerard Breeman en Arco Timmermans in het septembernummer van de Hofvijver. In hun jaarlijkse analyse van de Troonrede zien zij bovendien veel aandacht voor energie, maar Europa is er nog nooit zo bekaaid afgekomen.

Vanaf deze maand start er in de Hofvijver een serie over de nieuwe bestuurscultuur. Een jaar geleden had iedereen het erover, maar wat is terechtgekomen van de radicale ideeën waar Mark Rutte over sprak? De komende maanden zal hierop gereflecteerd worden, met deze maand als aftrap een stuk de bestuurscultuur in het parlement.

Verder is er in de Hofvijver aandacht voor parlementaire enquêtes: worden wel de juiste vragen gesteld? En kunnen we nog meer enquêtes verwachten? Ook wordt de balans opgemaakt voor hoe de politieke partijen ervoor staan aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar, en wordt het Nederlandse asielbeleid onder de loep gelegd.

Dit en meer lees je in de nieuwste editie van de Hofvijver!