Hofvijver oktober 2022: 'Regels stellen en isoleren'

maandag 31 oktober 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De krantenkoppen van afgelopen weken brachten meermaals verslag van provocaties uit Den Haag door Baudet en Van Meijeren van FvD. 'Grensoverschrijdend' stellen Léonie de Jonge en Bert van den Braak in hun bijdragen aan het hofvijvernummer van oktober. De Jonge reageert op de vraag hoe om te gaan met uiterst-rechtse partijen. Van den Braak stippelt uit met welke instrumenten de Tweede Kamer zou kunnen reageren. We willen per slot van rekening voorkomen dat "die lachspiegelreflex [...] ons geheel laat verdwalen in ophef, intimidatie en ondermijning van de democratische rechtsstaat", aldus Caelesta Braun. In haar column bespreekt ze de noodzaak voor samenwerking en gecoördineerd handelen, ook buiten het openbaar bestuur. Volgens haar vergt het voorkomen van grensoverschrijdende uitspraken "politiek leiderschap met een hoofdletter L."

Over het Nederlandse politieke landschap is er aandacht voor 'politieke omgangsvormen' en 'probleemoplossers' als Remkes door de geschiedenis heen. Het aanbod voor staatsrechtgeïnteresseerden is eveneens toereikend. Hoe zit het met vertegenwoordiging van de kiezers als GroenLinks en PvdA een links blok vormen in de Eerste Kamer? En waarom wordt de Grondwet niet gewijzigd en één hoogste bestuursrechter aangewezen?

Voorbij de Nederlandse grenzen is er leesvoer over de besluitvaardigheid van de Europese Unie, de rechtstaat in Polen en het nieuwe politieke leiderschap in Italië. Er is de afgelopen maand namelijk behoorlijk wat ter sprake gekomen op Europees vlak, van de energiecrisis tot financiële sancties tot de criteria van Kopenhagen. En tot slot, niet geheel onbelangrijk, hoe staat het ervoor met het staatsrecht aan de overkant van de Atlantische oceaan? De VS was eens het boegbeeld van de democratie, wat is daarvan overgebleven?

Dit en meer lees je in de nieuwste editie van de Hofvijver!