Hofvijver november: ‘VVD onder groeiende druk’

maandag 28 november 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De VVD, sinds jaar en dag de grootste regeringspartij, staat onder groeiende druk. 'Het einde van het tijdperk-Rutte lijkt in zicht', analyseert Gerrit Voerman, hoogleraar in Groningen, in de nieuwe editie van de Hofvijver. De partijtop lijkt zelf al voor te sorteren op een opvolging. De manier waarop kort geleden oud-minister Edith Schippers werd gelanceerd als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen illustreert volgens Voerman dat zij is voorbestemd voor ‘grotere dingen dan fractievoorzitter in de Senaat’.

Verder is er in de Hofvijver aandacht voor verschillende thema's uit de actualiteit. Zo is er te lezen over politiek en de sport, in de context van het WK voetbal in Qatar, en over de spanningen bij de Tweede Kamervoorzitter(s) en de ambtelijke top.

Op Europees vlak wordt er gekeken naar de nieuwe president van Slovenië. Kan de progressieve Musar haar grote ambities voor de rechtsstaat en de Balkan waarmaken? Verder ook aandacht voor de begrotingsregels van de EU, en de kennis die Nederlandse Kamerleden hebben van de Unie.