"De landelijke politiek kan veel leren van lokale partijen" - verslag symposium 'Om de lokale democratie'

maandag 12 december 2022, 16:10

DEN HAAG (PDC) - "De landelijke politiek kan veel leren van lokale partijen", zo stelde burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Van Zanen deed deze uitspraak tijdens het symposium 'Om de lokale democratie' dat werd georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Aanleiding voor het symposium was de lancering van de nieuwste bundel van het Montesquieu Instituut met de gelijknamige titel. In deze bundel peilen verschillende wetenschappers de huidige staat van de lokale democratie in Nederland. De bundel kent een bezorgde ondertoon, de slotsom luidt dan ook: 'zwaar weer voor het lokaal bestuur.' De burgemeester van Den Haag was echter positief gestemd over de lokale democratie, die volgens hem vertrouwen geniet. Lokale partijen zijn divers, doen ertoe en zijn zo een voorbeeld voor de landelijke politiek, concludeerde hij.

Nadat eindredacteuren Jan Schinkelshoek en Aalt Willem Heringa de eerste bundel overhandigden aan burgemeester en VNG-voorzitter Van Zanen ging een panel van René van Zanten (voormalig hoofdredacteur verschillende lokale dagbladen), Hans Vollaard (universitair hoofddocent politicologie), Solke Munneke (hoogleraar staatsrecht en fellow bij het Montesquieu Instituut), Raymond Vlecken (burgemeester van Weert), Jesse de Jong (gemeenteraadslid Maassluis) en Ingeborg ter Laak (wethouder Zoetermeer) in gesprek onder leiding van moderator Schinkelshoek.

Het panel was eensgezind over de problemen die de gemeentepolitiek teisteren. Zo krijgen burgemeesters, wethouders en raadsleden steeds meer taken en dossiers op hun bureau, terwijl de financiële mogelijkheden voor het lokale bestuur beperkt zijn. "We moeten ophouden met alles decentraliseren", opperde Munneke. Maar volgens hem moeten gemeenten zelf ook leren om nee te zeggen. Burgemeester Vlecken constateerde dat raadsleden het werk niet meer aan kunnen en wethouder Ter Laak noemde de bundel "een feest van herkenning". Raadslid De Jong vatte het treffend samen: "de lokale democratie werkt, maar de politiek werkt minder goed".