Generatie aan Zet spreekt met Nederlandse Europarlementariërs

dinsdag 13 december 2022, 16:50

DEN HAAG (PDC) - Twee groepen jongeren van het maatschappelijke diensttijd-project Generatie aan Zet zijn deze maand in Brussel het gesprek aangegaan met Nederlandse Europarlementariërs. Bas Eickhout (GroenLinks/Groenen) en Jeroen Lenaers (CDA/EVP) werden door de goed geïnformeerde jongeren aan de tand gevoeld over thema's als spyware, migratie, China en het functioneren van de Europese politiek.

 
Generatie aan Zet in gesprek met Europarlementariër Bas Eickhout

Lenaers sprak met de scholieren over zijn weg van zijn studententijd naar het Europees Parlement. Hij gaf de scholieren tips om een stageplek te bemachtigen en schetste een beeld van zijn werkzaamheden als Europarlementariër. Daarnaast beantwoordde de CDA'er kritische vragen over actuele thema's als migratie en ging hij in op zijn rol als voorzitter van de commissie PEGASUS, die onderzoek doet naar het onrechtmatig gebruik van spyware door Europese lidstaten.

Eickhout constateerde met de jongeren dat er vanuit de journalistiek te weinig aandacht wordt gegeven aan het reilen en zeilen in Brussel. Iets wat NOS-correspondent Aïda Brands kon beamen. Zij sprak onder het genot van een frietje van de favoriete Brusselse frietkraam van Angela Merkel met de scholieren over haar werk als NOS-correspondent voor de Europese Unie.

 
Generatie aan Zet voor het Europees Parlement in Brussel

Naast de gesprekken met de Europarlementariërs en NOS-correspondent Brands kregen de jongeren in Brussel een rondleiding door het Europees Parlement en bezochten ze het Huis van de Europese Geschiedenis. Met deze reis krijgen jongeren de kans om hun stem te laten horen en zich actief in te zetten voor onze samenleving. De volgende stap is dat de jongeren hun ervaringen uit Brussel terugbrengen naar hun omgeving. Zij doen dit bijvoorbeeld door op hun school een gastles over de Europese Unie te geven, een stuk te schrijven voor een (lokale) krant of hun ervaringen te delen op een online lesplatform.