Boekpresentatie | Van barricade naar bestuur: bundel 21

Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

In 2022 behaalden de lokale partijen groot succes bij de collegevorming in de Nederlandse gemeenten, na de ruime winst die deze partijen al hadden geboekt bij de raadsverkiezingen. Ze leverden de meeste wethouders van alle partijen in Nederland én ze leverden er maar liefst 20% meer dan in 2018.

 
cover
Bron: Arend van Dam

Bovendien behaalden ze ook ruimschoots meer wethouders dan op grond van de verkiezingen mocht worden verwacht. Dat betekent dat de lokale partijen in veel gemeenten een algemeen aanvaard verschijnsel zijn geworden. Het zijn ook lang niet meer, zoals enige decennia geleden, ‘protestpartijen’ die de barricaden opzoeken tegenover de gevestigde partijen. Ze eisen hun rol op in de colleges van burgmeester en wethouders, en met succes. Naar aanleiding van die constatering klommen Joan Smithuis, Paul Andriessen, Joop van den Berg, Lianne van Kalken, Pieter Maessen en Hugo van der Parre in de pen.

Op 10 maart presenteerden zij de eenentwintigste bundel in de Montesquieu Reeks 'Van barricade naar bestuur. De doorbraak van de lokale partij', die is uitgegeven in beheer van Uitgeverij Boom Juridisch. Tijdens de presentatie ging auteur Joop van den Berg in op de totstandkoming en inhoud van de bundel, waarna een panelgesprek plaatsvond met André de Jeu (fractievoorzitter Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn) en de auteurs Lianne van Kalken (wethouder Gemeente Vlaardingen namens Groenlinks) en Pieter Maessen (freelance journalist en coach). De moderator was Andries Kok (directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving van de VNG).

Datum: vrijdag 10 maart van 16.00 uur tot 17.00 uur, inloop vanaf 15.30.

Locatie: de aula van het VNG-kantoor (Nassaulaan 12, Den Haag).

Lokale partijen braken door in 2022: wat verklaart hun succes?

“De groei van lokale partijen komt niet vanuit nieuwe politici, maar vanuit onvrede ten opzichte van oude partijen.” Dat stelde André de Jeu, zelf fractievoorzitter van de grootste lokale partij van de gemeente Alphen aan den Rijn, tijdens de boekpresentatie van het nieuwe boek in de Montesquieu Reeks: ‘Van barricade naar bestuur. De doorbraak van de lokale partij’. De boekpresentatie werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Montesquieu Instituut. Het nieuwe boek is uitgegeven door Boom Juridisch.

Het panelgesprek werd geopend door Joop van de Berg, die ook de slotbeschouwing schreef voor de bundel. Na de introductie van de nieuwe bundel werd deze overhandigd aan directeur Lokaal Bestuur en Informatiesamenleving van de VNG, Andries Kok. Aansluitend ging een panel van André de Jeu (fractievoorzitter Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn) en de auteurs Lianne van Kalken (wethouder Gemeente Vlaardingen namens GroenLinks) en Pieter Maessen (freelance journalist en coach) met elkaar in gesprek onder leiding van moderator Andries Kok.

Het panel ging met elkaar in gesprek over onder andere de toename en groei van lokale partijen. Het panel besprak met elkaar of deze groei een gevolg is van de toenemende onvrede in de samenleving en de afstand tussen lokale en nationale politiek. Volgens Maessen sluiten lokale partijen beter aan bij het thuisgevoel dan nationale partijen. Van Kalken voegde hier aan toe dat lokale partijen een socialer aspect hebben. Er is volgens Van Kalken een laag vertrouwen in de nationale politiek Het verschil tussen de landelijke en lokale politiek neemt steeds verder toe. De Jeu daarentegen ziet het optimistischer in. Volgens hem moeten we verder kijken dan de afstand tussen lokaal en nationaal. Hij raadt lokale politici aan om ook over de grenzen van de eigen gemeenten te kijken.

Logo

Dit evenement is onderdeel van SPREEEK, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op SPREEEK.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.