Podcast Het spel en de macht #3: Heeft de lobbywereld meer macht dan de kiezer?

woensdag 5 april 2023, 15:15
Het spel en de macht aflevering 3

Heeft de lobbywereld meer macht dan de kiezer? In aflevering drie van de podcastserie over de 'nieuwe bestuurscultuur' kijken we naar het spel en de macht die je van buiten niet ziet: groepen mensen en bedrijven met meer macht in de praktijk dan op papier. Wie hebben de meeste informele macht in onze bestuurscultuur en moeten of kunnen we daar iets aan veranderen?

In samenwerking met het Montesquieu Instituut maakt het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) een podcast over 'de nieuwe bestuurscultuur'. Wat is er eigenlijk terecht gekomen van deze veelgebruikte term? En hoe uit zich de nieuwe bestuurscultuur in Nederland? In vijf afleveringen gaan experts op verschillende deelonderwerpen van deze 'nieuwe bestuurscultuur' in.

Deze aflevering zijn te gast:

  • Wouter Schakel, politicoloog bij Universiteit Leiden, die vertelt dat het beleid van de overheid vaak meer aansluit bij de wensen rijke, hoogopgeleide kiezers in tegenstelling tot bij andere groepen. We vragen hem hoe hij dat heeft onderzocht, waarom het zo werkt, en hoe politici er wat aan kunnen doen.
  • Ellis Aizenberg, politicoloog bij de Universiteit van Amsterdam, neemt ons mee in de lobbywereld. Zij onderzocht dat er steeds meer bedrijven op bezoek komen bij de politiek, zonder dat de transparantie wat betreft de invloed van lobbyen op besluitvorming is verbeterd. Ook vertelt ze waarom het zo moeilijk is om daar iets aan te veranderen.

Het Spel & De Macht is een podcast van het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur van Universiteit Leiden en het Montesquieu Instituut. Dit is het derde seizoen van de podcast. De redactie en productie zijn in handen van Caelesta Braun, Simon Otjes en Arend Viëtor.

Naar de podcast

Direct luisteren