Hofvijver april: 'Populistische trekken bij de BBB'

maandag 24 april 2023, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Volgens partijleider Caroline van der Plas is de BoerBurgerBeweging (BBB) moeilijk in een hokje te plaatsen. Eerder gaf zij aan zowel verwantschap te voelen met de linkse SP als met de rechtse SGP. In het aprilnummer van De Hofvijver concluderen Simon Otjes en Tom Louwerse dat er wel degelijk een label geplakt kan worden op de partij: op basis van haar stemgedrag is de BBB namelijk centrumrechts. Ook Léonie de Jonge en Gerrit Voerman vellen een oordeel over de aard van de partij. Op basis van een analyse van het partijprogramma stellen zij dat de BBB een 'agrarische belangenpartij met populistische trekjes' is.

Daarnaast bevat de nieuwe editie van De Hofvijver meerdere analyses over democratische rechtsstaten die onder druk staan. Peter Malcontent schetst in zijn artikel de huidige stand van zaken in het Israël van Benjamin Netanyahu. Hierbij bespreekt hij ook het vraagstuk of de EU het als 'normative power' nog wel bij goedbedoelde kritiek op Israël kan laten. Verder worden EU-lidstaten Polen en Hongarije in dit kader onder de loep genomen.

Het aprilnummer schenkt ook aandacht aan de schadeafwikkeling in Groningen. De hoge uitvoeringskosten van de schadeafwikkeling ondermijnen het gedaalde vertrouwen in de overheid nog meer, zo stellen Gerrit Dijkstra en Frits van der Meer. Verder bespreken Annemarie Drahmann en Louis Honée het (gebrek aan) succes van de Wet open overheid en werpt Frank van Ommeren zijn blik op de omstreden Spreidingswet.