Hofvijver mei: traagheid op provinciehuizen

dinsdag 30 mei 2023, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De ‘provinciale kabinetsformaties’ lijden onder de toegenomen politieke versplintering binnen de provincies. Na elke verkiezing voor Provinciale Staten zijn er sinds een jaar of twintig steeds meer partijen nodig om een solide college van Gedeputeerde Staten te vormen, zo blijkt uit analyses onder oog van het Montesquieu Instituut. In de nieuwe Hofvijver analyseren Harmen Binnema en Aniek Zwemer de provinciale onderhandelingen: welke provincie zal er als eerste klaar zijn?

Verder is er deze editie weer ruim aandacht voor de Eerste Kamerverkiezingen. Vandaag is het aan de leden van de Provinciale Staten om de nieuwe Senatoren te kiezen. Wat is er van de Senaat te verwachten? Wat is de politieke rol? En wat is de meerwaarde? Verschillende experts gaan hier op in.

Verder is er een breed scala aan onderwerpen dat voorbij komt deze uitgave. Van constructieve inzet van referenda tot het omkopen van ambtenaren. En ook Europa komt weer aan bod deze maand, met onder meer stukken over België en Frankrijk.