Pieter Omtzigt houdt Binnenhoflezing 6 september 2023

vrijdag 14 juli 2023, 11:00

DEN HAAG (PDC) - De Binnenhoflezing 2023 wordt gehouden door onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Het onderwerp van zijn lezing is ‘De Nieuwe Volksvertegenwoordiger’. Deze derde Binnenhoflezing vindt plaats op woensdag 6 september om 16.00 uur in perscentrum Nieuwspoort en zal te volgen zijn via een livestream.

Thema

Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind | Zichzelf een weg baant, begint Boudewijn de Groot zijn lied over de toekomst van het kind op zijn schoot: Als hij maar geen voetballer wordt | Ze schoppen hem misschien half dooood. Zou Boudewijn de Groot nu misschien ook zingen: Als hij maar geen Kamerlid wordt…?

 
De Hofvijver in 2019

Halverwege november vinden vervroegde Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de afgelopen parlementaire periode maakten we een herwaardering mee van het ambt van volksvertegenwoordiger, na jaren van verzakelijking van de politiek, centralisatie binnen politieke partijen, negatieve aandacht van gevestigde partijen voor zogeheten afsplitsers, zorgen om versplintering en een groeiende kloof tussen kiezer en gekozene. De een meer dan de ander geeft een nieuwe generatie Kamerleden vorm aan De Nieuwe Volksvertegenwoordiger. Hoe komen zij, eenzame fietser of niet, verder?

Hommage

Kort na het parlementaire jaar reflecteert de Binnenhoflezing hierop om er inzichten aan te ontlenen voor de komende tijd. Prof. dr. Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, hield in 2021 de eerste Binnenhoflezing en mr Chris van Dam, inmiddels voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, vorig jaar de tweede.

Met de Binnenhoflezing brengt de gelijknamige stichting in oprichting ook een bescheiden hommage aan dit eeuwenoude regeringscentrum, waarvan de grootscheepse renovatie en vernieuwing loopt. Partners van de Binnenhoflezing zijn CAOP, Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en ProDemos. Donateur is Schinkelshoek & Verhoog (S&V).

Livestream

Er is beperkt ruimte voor publiek in de zaal, maar helaas is het maximaal aantal aanmeldingen bereikt. De lezing is wel te volgen via een livestream: