Achtergrond: veel verloren jaren Kamerervaring?

maandag 7 augustus 2023, 10:54

Met het aangekondigde vertrek van Tweede Kamerleden zullen ook een aantal jaren aan Kamerervaring verloren gaan. Gevoegd bij het eerdere vertrek van onder anderen Khadija Arib (PvdA), Paul van Meenen (D66) en Renske Leijten (SP) gaat het straks om zeker dan meer dan 250 jaren. Dat lijkt veel.

Als we dat getal in historisch perspectief plaatsen dan is het beeld toch iets anders. Als veel zeer ervaren leden stoppen, is uiteraard al snel het aantal 'verloren' Kamerjaren groot. Als voorbeeld nemen wij de verkiezingen van 1971.

In dat jaar stopten Tweede Kamerleden als Ir. Van Dis (lid 1929-1937 en sinds 1946), freule Wttewaall van Stoetwegen en Frans Goedhart (beiden lid sinds 1945) en de leden Nederhorst en Posthumus (PvdA), Van den Heuvel, Van der Ploeg en Van Koeverden (KVP) en Zegering Hadders (VVD). Die laatsten waren meer dan twintig jaar Kamerlid en deze negen alleen al kwamen aan 220 jaar ervaring.

In totaal waren in 1971 dertig leden niet meer verkiesbaar. Of het er dit jaar meer worden, moeten we nog zien.

Het verschil tussen 1971 en nu is dat er toen nog veel ervaring bleef, omdat er nog altijd leden waren met meer dan twintig jaar ervaring en relatief veel Kamerleden aan hun derde Kamerperiode begonnen. De tegenwoordig snel opvolgende wisselingen en de kortere duur van lidmaatschappen leiden tot steeds meer verlies aan geheugen.

Bron: Parlement.com