Hofvijver september: ‘Troonrede wolliger dan ooit’

maandag 25 september 2023, 13:00

DEN HAAG (PDC) - "Met ruim 85 procent louter terugkijkende, beschouwende of algemeen bezwerende uitspraken bevatte de Troonrede dit jaar minder echte beleidsvoornemens dan ooit sinds 1945." Dat concluderen Arco Timmermans en Gerard Breeman in het septembernummer van de Hofvijver. Naast de 'wolligheid', wordt ook de mate waarin Europa terugkomt in de Troonrede onder de loep genomen.

Verder is er in deze nieuwe editie van de Hofvijver aandacht voor regels rondom demissionaire kabinetten, het fenomeen 'rechtsvervreemding' en Koran-verbrandingen. Daarnaast blikken we opnieuw vooruit op de aankomende verkiezingen: hoe staan de christelijke partijen, de rechterflank, D66 en de Partij voor de Dieren ervoor in de aanloop naar 22 november?

Het septembernummer werpt ook een blik op andere Europese lidstaten. Nederland is namelijk niet het enige land waar er verkiezingen aankomen: Polen gaat op 15 oktober naar de stembus. Een groot deel van de kiezers lijkt volgens Malgorzata Bos-Karczewska klaar te zijn met het nationalistisch-conservatieve PiS, maar zullen de verkiezingen echt een verandering teweegbrengen?