Hofvijver oktober: Weer veel nieuwe gezichten

maandag 30 oktober 2023, 13:00

DEN HAAG (PDC) - 'In het verleden werd bij de 'tweede' verkiezing veelal teruggevallen op de lijsten van de voorgaande verkiezing. Nu is dat niet bij alle partijen het geval.' Zo concludeert Bert van den Braak in het oktobernummer van De Hofvijver op basis van zijn analyse van de kandidatenlijsten. Ondanks dat de vorige verkiezingen slechts twee jaar geleden waren, zullen na 22 november veel nieuwe gezichten de Tweede Kamer betreden.

Naast aandacht voor de aankomende verkiezingen, bevat het oktobernummer ook artikelen gerelateerd aan het conflict tussen Israël en Hamas. Zo reflecteert Carla Hoetink op de beslissing van Kamervoorzitter Bergkamp om 'From the river to the sea' niet langer toe te staan in de Tweede Kamer en schrijft Jan Willem Brouwer over de Nederlandse positie ten tijde van de Yom Kippoer-oorlog.

De nieuwe editie van De Hofvijver bevat verder onder meer een pleidooi van Huub Linthorst om de Eerste Kamer te laten verkiezen door de Tweede Kamer. Daarnaast schenkt Malgorzata Bos-Karczewska aandacht aan de uitslag van de Poolse verkiezingen en reflecteert Anchrit Wille op het 'examen' van de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra.