Grondwetspecial Hofvijver: 'Doet de Grondwet wat ze moet doen?’

vrijdag 3 november 2023, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Precies 175 jaar geleden werd de Grondwet van 1848 aangenomen. Deze herziening van de Grondwet legde de basis voor ons huidige stelsel van parlementaire democratie. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft het Montesquieu Instituut vandaag een Grondwetspecial van De Hofvijver gepubliceerd.

Het nummer bevat onder meer bijdragen van auteurs die hebben meegeschreven aan de bundel 'De Grondwet van 1848 tot nu'. Zo schrijft Ingrid Leijten over de relatie tussen de Grondwet en de rechtspraak en stelt Maarten Stremler dat de Grondwet al lang niet meer de functie van hoogste staatswet kan vervullen. Verder trekt Bert van den Braak een les uit mislukte grondwetsherzieningen: bij aangenomen herzieningen is de procedure te zwaar, bij controversiële voorstellen is die onbevredigend.

Mathijs van de Waardt bekritiseert in de Hofvijver-special de naamgeving 'Grondwet van Thorbecke' aan de herziening van 1848 en Jan Postma vraagt aandacht voor een ander jubileum: de 225ste verjaardag van de Staatsregeling van 1798.