Marc Chavannes, journalist en adviseur van het MI, overleden

donderdag 11 januari 2024, 9:43

DEN HAAG (PDC) - Op 77-jarige leeftijd is Marc Chavannes overleden. Hij was lange tijd een toonaangevende journalist, eerst voor NRC Handelsblad en later (vanaf 2015) voor De Correspondent. Bij NRC was hij onder meer politiek redacteur, columnist en correspondent. Hij was tevens emeritus hoogleraar journalistiek in Groningen.

 
Prof.Mr. M.E. (Marc) Chavannes
Bron: Bart van Damme

Marc Chavannes was gespecialiseerd in de Nederlandse politiek, Frankrijk en de Verenigde Staten. Zijn heldere beschouwingen en analyses werden alom gewaardeerd, wat onder andere tot uiting kwam in het tot tweemaal winnen van de Anne Vondelingprijs. Hij was verder auteur van boeken over Europa, Frankrijk en de Nederlandse politiek. Nog regelmatig gaf hij commentaar in radioprogramma's.

Als lid van de wetenschappelijke raad van advies van het Montesquieu Instituut droeg hij bij aan versterking van de positie van het instituut. Vorig jaar zette hij zich met kracht in voor behoud van parlement.com en het biografisch archief.

Het Montesquieu Instituut had in Marc Chavannes een betrokken, bedachtzame, deskundige en aimabele adviseur. Wij zullen hem missen.

 

Eén van zijn laatste belangrijke bijdrages aan de Hofvijver was in augustus 2022