Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Hebben we een nieuwe Grondwet nodig? Debat over de toekomstbestendigheid van de Nederlandse Grondwet

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen is dit evenement verplaatst van 26 januari naar 19 april 2021. Indien u zich reeds heeft aangemeld voor dit evenement hoeft u zich niet nogmaals aan te melden.

 
Over de Grondwet gesproken

Op 17 maart stemmen we niet alleen over de Tweede Kamer, maar ook over wijzigingen van de grondwet. Weinig burgers zijn zich hiervan bewust: in de afgelopen 100 jaar is de Nederlandse grondwet een ‘rustig bezit’ geworden. Nu de principes van de democratische rechtsstaat in binnen- en buitenland steeds meer ter discussie staan komt de vraag op of dit niet moet veranderen.

Is een herwaardering van het ‘constitutionele erfgoed’ noodzakelijk, zoals de commissie-Remkes in 2019 bepleitte? Hoe zouden we de ‘constitutionele geletterdheid’ van burgers, politici en rechters kunnen vergroten? En leent de huidige grondwet zich daar eigenlijk wel voor, of hebben we een nieuwe grondwet nodig?

Na een kort welkomstwoord door Marijke van Faassen (historica, senior onderzoeker Huygens ING) worden bovenstaande vragen op 19 april 2021 voorgelegd aan het panel. Het panel bestaat uit:

Karin van Leeuwen (historica Universiteit Maastricht, bewerker van de bronnenpublicatie ‘Over de Grondwet gesproken’);

Luc Verhey (staatsraad en hoogleraar staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden);

Janneke Gerards (hoogleraar constitutioneel recht, Universiteit Utrecht);

Hanneke Schipper-Spanninga (directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties);

Ariejan Korteweg (journalist Volkskrant) en

Kors Visscher (promovendus Universiteit voor Humanistiek).

Eveline van Rijswijk modereert het debat.

Dit debat wordt georganiseerd naar aanleiding van de bronnenpublicatie Over de grondwet gesproken met fragmenten uit 100 jaar staatscommissies voor grondwetsherziening (Verloren 2020).

1.

Aanmelden

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

2.

Vragen

Heeft u vragen voor de sprekers over het onderwerp? U kunt ze nu al sturen naar evenementen@montesquieu-instituut.nl. We streven ernaar om enkele ingestuurde vragen te bespreken tijdens het debat.

3.

Praktische informatie

Datum: maandag 19 april

Tijd: 16:30 tot 18:00 uur

Locatie: online (via livestream)

4.

#kenjegrondwet

In de online interviewserie #kenjegrondwet​ gaat historicus en presentator Eveline van Rijswijk rondom de verkiezingen onder meer in gesprek met historici Karin van Leeuwen (Universiteit van Maastricht) en Kors Visscher (Universiteit voor Humanistiek), rechtsgeleerde Janneke Gerards (Universiteit Utrecht) en journalist Ariejan Korteweg (de Volkskrant).

Aflevering 4. Kors Visscher (Universiteit voor Humanistiek)

Aflevering 3. Ariejan Korteweg (de Volkskrant)

Aflevering 2. Janneke Gerards (Universiteit Utrecht)

Aflevering 1. Karin van Leeuwen (Universiteit van Maastricht)

5.

Organisatoren

  • Maastricht University (UM)
  • Montesquieu Instituut
 
Logo's van de organisatoren

6.

Partners

 
Logo's partners