Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Studiereis naar Berlijn

Masterclass Berlijn reis 2010 - Groepsfoto voor Reichstag

Op 17 maart 2010 reisden achttien Montesquieu Masterclass studenten samen met 3 medewerkers van het Montesquieu Instituut af naar Berlijn voor een vierdaagse studiereis.

Na aankomst werd de groep door een medewerker van ons zusterinstituut KGParl, dr. Tobias Kaiser , welkom geheten in Berlijn met een diner aan het Savigny Platz. Dit was voor vele deelnemers een eerste, prettige kennismaking met Berlijn en het KGParl Instituut.

 
Masterclass Berlijn reis 2010 - discussie bij KGParl

De volgende ochtend werden wij allerhartelijkst ontvangen op het KGParl Instituut aan de Schiffbauerdam. Het KGParl Instituut legt zich toe op onderzoek naar de parlementaire geschiedenis van Duitsland. Het instituut heeft weliswaar een vergelijkbaar onderzoeksgebied, maar is anders opgezet dan het Montesquieu Instituut en concentreert zich volledig op het doen van onderzoek.

Voor beide instellingen was het bezoek aan het KGParl een leerzame en plezierige ervaring. We werden allereerst uitgebreid door dr. Tobias Kaiser ingelicht over het onderzoek van het KGParl Instituut. Hierna namen de studenten het programma over en voerden een groepsdiscussie over een mogelijke parallel tussen de Duitse hereniging en de Europese eenwording. De centrale vraag hierbij was of er lessen te leren zijn met betrekking tot de Europese eenwording door te kijken naar het Duitse herenigingsproces na de val van de muur. Tijdens de lunch, samen met enkele leden van de KGParl-staf, werd in een informeler situatie doorgepraat over deze en vele andere onderwerpen.

In de namiddag bezocht de masterclass de Deutscher Dom, een museum over de Duitse parlementaire geschiedenis. Na een boeiende rondleiding hadden wij allen nog de gelegenheid om op eigen houtje het museum te bekijken. Als herinnering kregen alle studenten een zeer uitgebreid boek over de Duitse politieke geschiedenis mee naar huis.

 
Masterclass Berlijn reis 2010 - Rondleiding Reichstag

Na een vrije vrijdagochtend, waarin sommigen het indrukwekkende Holocaust Memorial bezochten, anderen een museum en weer anderen gingen koffiedrinken in de Fernsehturm, kwam de groep aan het eind van de middag bij elkaar voor een rondleiding rond en in de Bundestag.

Onder deskundige begeleiding van wederom medewerkers van het KGParl Instituut werd deze uitgebreide rondleiding een zeer waardige afsluiting van het officiële programma van de studiereis. In de Bundestag-vergaderzaal wisten de Masterclass studenten met hun vele goede en soms ook ingewikkelde vragen duidelijk zowel de rondleider als de andere bezoekers te boeien. Na deze dag afgesloten te hebben in de prachtige Reichstag koepel van Norman Foster, met uitzicht over Berlijn in avondlicht, heeft de groep nog genoten van een gezamenlijk, afsluitend groepsdiner.

Het KGParl Instituut, het Montesquieu Instituut en de Masterclass studenten kijken terug op een zeer geslaagde reis, waarvoor het Montesquieu Instituut het KGParl Instituut zeer veel dank verschuldigd is!