Masterplan Van Rompuy: De juiste koers?

Heeft Van Rompuy het bij het rechte eind? Afgelopen zomer presenteerde de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, zijn plannen om de Eurozone te versterken. De oprichting van een bankenunie, een strengere begrotingsdiscipline, betere coördinatie van economisch beleid en een grotere democratische legitimiteit moeten de landen binnen de Eurozone een betere toekomst bieden. Tijdens de Europese Raad in december zullen de regeringsleiders inhoudelijke besluiten nemen over deze plannen.

Maar zijn de plannen van Van Rompuy wel de beste oplossing? Wordt Europa niet te machtig? Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse politiek en de burger?

Hierover gingen Syp Wynia (redacteur/columnist Elsevier), Ton van den Brink (universitair hoofddocent Europees Recht aan het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht), Jan Werts (journalist/publicist in Brussel en auteur van de maandelijkse analyse van de eurocrises op de website van het Montesquieu Instituut) en Pieter Omtzigt (Tweede Kamerlid CDA en woordvoerder Europese Zaken) met elkaar en het publiek in debat, onder leiding van Paul Sneijder (oud EU-correspondent/consultant).

Het veelbesproken Masterplan van Van Rompuy, wekt sinds de presentatie ervan een hoopgevende maar beladen indruk. De opkomst voor het debat ‘Masterplan Van Rompuy: de juiste koers?, georganiseerd door het Montesquieu Instituut, ProDemos en Nieuwspoort op 7 november 2012, was dan ook boven verwachting. Het Masterplan weerspiegelt de ''klassieke discussie'' die leidt naar stapsgewijze Europese centralisering, aldus Syp Wynia, (redacteur/columnist Elsevier). Het lijkt erop dat wanneer er in Europa iets misgaat, men in Brussel snel grijpt naar nieuwe Europese regelgeving. Desondanks lijkt nieuwe regelgeving averechts te werken, de oplossing ligt in het consequenter naleven van de regels.

Syp Wynia, Ton van den Brink en Jan Werts
De zaal
Ton van den Brink, Jan Werts en Pieter Omtzigt
Syp Wynia en Ton van den Brink
Het publiek luistert aandachtig
Syp Wynia, Ton van den Brink, Jan Werts, Pieter Omtzigt en Paul Sneijder
Syp Wynia, Ton van den Brink, Jan Werts, Pieter Omtzigt en Paul Sneijder
Het publiek luistert aandachtig
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r.: Syp Wynia, Ton van den Brink, Jan Werts, (Pieter Omtzigt) en Paul Sneijder
TitelMasterplan Van Rompuy: De juiste koers
Spreker(s)Syp Wynia, Ton van den Brink, Jan Werts, Pieter Omtzigt, (Moderator: Paul Sneijder)
Duur1 uur, 23 minuten, 22 seconden
DownloadMP3