Nationale verkiezingen en Eurosceptische geluiden

In 2015 worden in verschillende Europese lidstaten verkiezingen gehouden. Wat betekenen de kritische geluiden van protestpartijen zoals Syriza, UKIP en Podemos voor de toekomstige koers van de Europese Unie? In hoeverre bieden eurokritische partijen op den duur tegenwicht aan de gevestigde Europese orde? Wat zijn de gevolgen van deze nationale verkiezingen voor de verhoudingen binnen de Europese Unie?

Op woensdag 4 maart 2015 gingen Adriaan Schout (Instituut Clingendael), Tiny Kox (Eerste Kamerlid SP) en René Moerland (chef redactie politiek en bestuur NRC) hierover met elkaar en het publiek in debat, onder leiding van journalist en presentator Kees Boonman.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
11:22
Inleiding door Adriaan Schout
Debat met Adriaan Schout, Tiny Kox en René Moerland. ...
Adriaan Schout, Tiny Kox en René Moerland
Adriaan Schout en Tiny Kox
Tiny Kox en René Moerland
Mensen stemmen op stellingen
Kees Boonman
René Moerland

In 2015 worden in verschillende Europese lidstaten, zoals in Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, verkiezingen gehouden. De overwinning van de radicaal linkse partij Syriza toont aan dat de Grieken een andere Europese koers willen en met name sceptisch zijn jegens het huidige economische beleid. Uiteenlopende kritische standpunten worden ook ingenomen door partijen als UKIP in het Verenigd Koninkrijk en Podemos in Spanje. Deze partijen lijken veel stemmen te gaan krijgen.

Het debat in Nieuwspoort is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, perscentrum Nieuwspoort en ProDemos.