Bijeenkomst 'Europese sterren?' met MI-fellow Sebastiaan Princen

vrijdag 20 mei 2016, 8:58

DEN HAAG (PDC) - De EU is diep verankerd in ons openbaar bestuur. Door deze voortschrijdende Europeanisering van nationale politiek en beleid heeft 'Europa' veel invloed op het werk van nationale ambtenaren. Ambtenaren zijn een cruciale schakel, want Europees beleid is binnenlands beleid geworden. Enerzijds is er de verantwoordelijkheid voor onderhandelingen op Europees niveau, anderzijds voor de uitvoering van het beleid. 

MI-fellow Sebastiaan Princen (Universiteit Utrecht), Caspar van den Berg (Leiden Universiteit) en Ellen Mastenbroek (Radboud Universiteit) presenteren tijdens de bijeenkomst Europese sterren? de resultaten van een onderzoek over de werkzaamheden en denkbeelden van 'Europese' ambtenaren in Nederland. 

De volgende vragen zijn onder andere aan bod gekomen in het onderzoek; Zien we verschillen in de mate van Europeanisering tussen de verschillende overheidslagen en beleidsterreinen? Hoe oordelen ambtenaren over de organisatorische ondersteuning van hun Europese werk? Door welke loyaliteiten laten ambtenaren zich leiden tijdens hun Europese werkzaamheden? 

Nadien is er ruimte zijn voor een debat, onder leiding van Mariette Baptist-Fruin en Adriaan Schout. De bijeenkomst plaatsvinden op 6 juni om 19.00-21.00 in het auditorium van Campus Den Haag. Aanmelding is noodzakelijk via info@bestuurskunde.nl

Bron: bestuurskunde.nl