Film & Debat: City of Ghosts

De groepering ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ gebruikt een aparte vorm van oorlogsvoering in de strijd tegen IS: journalistiek. Oscargenomineerd regisseur Matthew Heineman (van o.a. Cartel Land) volgt hen in hun moedige poging de propaganda die de terroristen verspreiden, te weerleggen.

Nadat hun thuisland in 2014 was overgenomen door IS, namen een aantal anonieme Syrische activisten de strijdbijl op. City of Ghosts volgt het verhaal van een groepje moedige burgers die als journalisten aan de slag gaan in de strijd tegen de propaganda en foutieve informatie verspreid door IS. Ze leven ondergedoken, steeds op de vlucht en riskeren hun leven. Hoe voeren zij hun journalistieke werk uit onder de ogen van IS?

Na afloop van de filmvertoning op 14 september 2017 vond een debat plaats met de sprekers Sinan Can, programmamaker van onder meer Bloedbroeders en De Arabische Storm en Martijn Kitzen oud-militair en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende het debat kwam ondermeer de vraag naar voren of democratie in het Midden-Oosten haalbaar is. De sprekers menen dat het kan. maar mogelijk in een andere vorm dan wij hier gewend zijn. Het Midden-Oosten moet ruimte krijgen een eigen democratie te ontwikkelen. Dit vergt tijd en gaat gepaard met vallen en opstaan. Daanaast is het erg ingewikkeld om als buitenstaander een beeld te krijgen van wat er zich werkeklijk afspeelt en hoe relaties en belangen liggen. Het belang van onafhankelijke journalistiek staat buiten kijf. In die zin is het belangrijk dat initiatieven als RBBS steun krijgen van Overheden en NGO's.


De documentaire City of Ghosts geregisseerd door Matthew Heineman is een zeer persoonlijk en spannend verhaal over een groep burgers genaamd 'Raqqa is Being Slaugthered Silently' die via journalistiek proberen om propaganda van IS te weerleggen. Hoe pakken ze dit aan en wat zijn de enorme gevolgen op hun levens? Deze film geeft een uitzonderlijk beeld van hoe Syrische burgers initiatief nemen en hun levens op het spel zetten om de informatiestroom van IS te ondermijnen.

Regisseur Matthew Heineman won met City of Ghosts de Candescent Award op het prestigieuze Sundance Film Festival. Daar is hij geen onbekende: vorig jaar won hij er nog de juryprijs voor beste regie met zijn vorige film Cartel Land. Die film leverde hem tevens drie Emmy Awards én een Oscarnominatie voor beste documentaire op. In City of Ghosts weet hij de moeilijkheden en persoonlijke opofferingen van de leden van RBSS vast te leggen.

Film & Debat is een samenwerking tussen Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en ProDemos-Huis voor democratie en rechtsstaat.

Logo Prinsjesfestival 2017

In teken van het Prinsjesfestival vertoonde het Filmhuis Den Haag in samenwerking met het Montesquieu instituut de film City of Ghosts geregisseerd door Matthew Heineman.

Stichting Prinsjesfestival organiseert jaarlijks met een groot aantal partijen het feest van de democratie. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag en biedt in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. In 2017 is het thema: Tijd om elkaar te vinden; polarisatie – pacificatie 1917-2017.

2017 is het eeuwfeest van de pacificatie: het einde van jarenlang de strijd over kiesrecht en onderwijsvrijheid.