Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Hongaarse verkiezingen – Een overzicht van Europa-nu.nl

maandag 26 maart 2018

Op 8 april gaat Hongarije naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Premier Viktor Orbán - die bezig is aan zijn tweede termijn - stevent volgens de laatste peilingen af op een nieuwe overwinning. Europa kijkt intussen gespannen toe.

Viktor Orbán ruziet al langer met de EU, over onder andere het opnemen van asielzoekers en meerdere omstreden wetten die onder Orbán zijn aangenomen. Het leidde er uiteindelijk toe dat de Europese Commissie Hongarije in december 2017 voor het Europees Hof van Justitie sleepte. De aankomende parlementsverkiezingen zijn dus ook voor Europa van groot belang. Op Europa-nu.nl staat het laatste nieuws en ook achtegrondinformatie over de politieke situatie in Hongarije. Een overzicht.


Politieke situatie Hongarije

In 2018 werd Viktor Orbán voor de vierde keer - en derde maal op rij - premier van Hongarije. Zijn partij Fidesz, in alliantie met de christendemocraten, kreeg ruim 48% stemmen en haalde daarmee 133 van de 199 zetels binnen. Orbán en zijn partij positioneren zich als nationalistisch en zijn met name bekend om de harde anti-immigratie standpunten.


Hongaarse democratie en rechtsstaat onder druk

De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn bezorgd over de staat van de rechtsstaat in Hongarije. Premier Viktor Orbán (Fidesz) voert omstreden wijzigingen door die de democratie onder druk zetten. Zo heeft hij een mediawet en een universiteitswet ingevoerd, waarin allerlei beperkingen worden opgelegd. Ook is er forse kritiek op de harde opstelling van Hongarije in de vluchtelingencrisis. De maatregelen die Orban in 2020 nam om per decreet te kunnen handelen tijdens de coronacrisis kwam hem op veel kritiek te staan, en de maatregelen werd niet veel later weer goeddeels ingetrokken.


V. (Viktor) Orbán

Viktor Orbán (1963) is sinds 29 mei 2010 minister-president van Hongarije. Hij is leider van de centrumrechtse/christendemocratische partij Fidesz. Orban speelde een belangrijke rol bij de overgang van Hongarije van het communisme naar de democratie. Hij was oprichter van Fidesz, aanvankelijk een liberale jongerenbeweging. In 1990 werd hij lid van het Hongaarse parlement. Als leider van Fidesz-Hongaarse Volksparij werd hij in 1998 premier, tot 2002. Daarna was hij tot 2010 oppositieleider.

1.

Deze bijdrage stond in