Hofvijver januari 2020: 'Opmerkelijk parlementair jaar'

maandag 27 januari 2020, 13:00

DEN HAAG (PDC) - 'In 2019 werd het parlementaire werk meer gekenmerkt door opmerkelijke debatten dan grote wetgevende resultaten,' dat stelt Prof. Bert van den Braak. In de januari-editie van de Hofvijver analyseert hij het afgelopen parlementaire jaar aan de hand van cijfers van PDC.

In deze editie is er bovendien aandacht voor de leiderschapsstrijd tussen de twee 'kroonprinsen' van het CDA: Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge. Daarnaast een beschouwing over de toekomst van de Partij van de Dieren na het vertrek van partijleider Marianne Thieme. Bij de PvdD vertrok het kamerlid van Kooten-Arissen. Zij behield haar zetel. Simon Otjes deed onderzoek naar dit soort parlementaire eenlingen: hoe actief zijn Kamerleden die uit hun fractie stappen?

Verder schenkt de de Hofvijver aandacht aan politieke geitenpaadjes. De Noodwet stikstof kreeg een meerderheid in de Eerste Kamer dankzij de steun van drie oppositiefracties. Zijn dit soort parlementaire vluchtroutes vaker gebruikt? Tevens passeert een analyse van in 2019 gevallen gemeentecolleges de revue.