Hofvijver maart 2020: 'Het kan verkeren'

maandag 30 maart 2020, 13:00

DEN HAAG (PDC) - ‘Het kan nog alle kanten op,’ dat stelt Prof. Dr. Joop van den Berg. In een vergelijkende analyse gaat hij in op het crisismanagement rondom de coronacrisis van het kabinet Rutte III. ‘Noch de premier, noch zijn collega’s weten hoe de afrekening er bij de eerstkomende verkiezingen uit zal zien.’ Dat heeft het voordeel, voegt hij er aan toe, dat zij er ook geen rekening mee hoeven te houden.

In deze editie van de Hofvijver is ook aandacht voor de staatsrechterlijke grondslag van de coronamaatregelen. Hansko Broeksteeg analyseert de gemeentelijke noodveroordeningen en Jan-Peter Loof kijkt naar het beperkende effect van de noodverordeningen op de rechten van de mens. In totaal gaat de Hofvijver in een reeks van acht beschouwingen in op de politieke, bestuurlijke en Europese dimensie van de coronacrisis.

Verder bevat de Hofvijver een voorpublicatie van 'Dat had niet zo gemoeten', een nieuwe studie van Roel Bekker over fouten en beleidsfalen bij de overheid. Philip van Praag analyseert de mediastrategie van Forum Voor Democratie.