Evaluatie Tweede Kamerverkiezingen 2021: proces over het algemeen goed verlopen

vrijdag 18 juni 2021, 16:45

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn ondanks de coronabeperkingen goed verlopen. Dat is de belangrijkste conclusie van minister Ollongren in het evaluatierapport over het verkiezingsproces. Wel zijn er enkele vernieuwingen nodig, zoals de procedure die wordt gebruikt bij het briefstemmen.

Nooit eerder waren er zulke ingrijpende veranderingen in het kiesproces nodig dan in 2021. Dat had alles te maken met de coronacrisis. Zo was het dit jaar bijvoorbeeld mogelijk om als 70-plusser per brief te stemmen, waren de verkiezingsdagen over drie dagen verspreid, en moesten de stembureau's coronaproof worden ingericht. Het relatief hoge opkomstpercentage van 78,7% betekent volgens het ministerie dat de maatregelen succesvol waren, omdat dit percentage laat zien dat kiezers voldoende vertrouwen hadden in de maatregelen om te gaan stemmen.

Het belangrijkste aandachtspunt is tegelijk het briefstemmen. De helft van de 2,4 miljoen stemgerechtigden van 70 jaar en ouder heeft per brief gestemd. Toch was die procedure behoorlijk ingewikkeld, wat de kans op fouten en ongeldige stemmen groter maakte. Daarom wil het kabinet met de Tweede Kamer in gesprek gaan over de manier waarop briefstemmen in de toekomst onderdeel kan uitmaken van de verkiezingen.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties