Boekpresentatie | Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan

 • Het Binnenhof met de Ridderzaal op de achtergrond
  Bron: Zairon - WikiMedia

  Joop van den Berg heeft zijn boek 'Humeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan' gepresenteerd. Welke ontwikkelingen hebben er plaatsgevonden in het Nederlandse politieke landschap? En hoe kan het anders?

 • In zijn boek stelt fellow bij het Montesquieu Instituut Joop van den Berg dat de Nederlandse politiek sinds de jaren negentig wordt geteisterd door drie kwalen tegelijk: vluchtigheid van kiezers die geen vaste partijen meer kennen; verruwing in het gedrag van parlementariërs en kiezersgroepen; versplintering op het politieke toneel dankzij een sterk gegroeid aantal fracties in de Tweede en Eerste Kamer.

  Berg - Humeurig volk, verkrampte politiek

  Van den Berg stelt dat er hierdoor in de Tweede Kamer een dynamiek is ontstaan die het controleren van regeringsbeleid en het werken aan wetgeving steeds moeilijker maken. Kleine fracties, die snel van samenstelling wisselen, en bovenal politiek theater belangrijker vinden dan resultaat bemoeilijken deze taken verder.

  Tijdens de boekpresentatie overhandigde Joop van den Berg zijn boek aan Kees van der Staaij en deelden zij beiden hun perspectief op het thema van het boek. Daarnaast presenteerden Esmée Driessen en Edgar Hoedemaker hun ideeën in de vorm van een gesproken column en gingen zij daarover in gesprek met Van den Berg. De moderator van het evenement was Maaike Jongema.

  Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
  TitelHumeurig volk, verkrampte politiek en hoe het anders kan
  Spreker(s)Joop van den Berg, Kees van der Staaij, Esmée Driessen, Edgar Hoedemaker en Maaike Jongema
  Duur0 uur, 58 minuten, 32 seconden
  DownloadMP3
  Logo

  Dit evenement is onderdeel van Spreeek, een samenwerkingsverband van Haagse instellingen. Samen organiseren we debatten en dialogen over maatschappelijk actuele thema’s. Kijk op spreeek.nl voor al het moois wat Den Haag op debat- en dialoogvlak te bieden heeft.