Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Actualiteitendebat: De staat van de rechtsstaat in Europa

Beeld van Vrouwe Justitia © pixel2013

Ontwikkelingen in onder meer Polen en Hongarije hebben de afgelopen jaren de rechtsstaatbeginselen van de Europese Unie onder druk gezet. Om deze beginselen te waarborgen is getracht om de Europese Meerjarenbegroting te koppelen aan de rechtsstaat. Na fel verzet van genoemde lidstaten, is er uiteindelijk een rechtsstaatstoets overeengekomen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen, en hoe moet het nu verder? Is de overeengekomen rechtsstaatstoets een stap in de goeie richting? Doet deze afbreuk aan de soevereiniteit van de lidstaten, of gaat hij juist niet ver genoeg? En hoe staat het met de Nederlandse rechtsstaat?

In het Actualiteitendebat op woensdag 3 februari zullen Aalt Willem Heringa, Kati Piri, Roelof Bisschop en Han Dirk Hekking op deze vragen ingaan, onder leiding van Stéphane Alonso.

Inhoud

1.

Praktische informatie

Datum: woensdag 3 februari 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur

Locatie: livestream

Na afloop vindt u foto's en een video-opname van het Actualiteitendebat op deze pagina.

2.

Aanmelding

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream van het debat naar uw e-mailadres.

3.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.

 
Democratie in Debat