Mendeltje van Keulen

foto Mendeltje van Keulen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Mendeltje van Keulen

Mendeltje van Keulen leidt als lector (praktijkprofessor) de onderzoeksgroep ‘Changing role of Europe’ aan De Haagse Hogeschool en is gastonderzoeker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij spreekt en schrijft voor (toekomstige) professionals over de kansen voor grip op Europees beleid.

De Europese Unie (EU) loopt als een rode draad door Mendeltje’s carrière. Ze studeerde Europese Bestuurskunde in Enschede en aan het Europa College in Brugge en werkte vervolgens als junior-adviseur voor een Europarlementarier en bij de toenmalige adviesraad voor Verkeer en Waterstaat. Zij trainde van 2001 tot 2008 bij de Academy van Instituut Clingendael honderden (toekomstige) ambtenaren in Nederland en andere EU-lidstaten op het terrein van Europese politiek, belangenbehartiging en lobby.

Als (senior) onderzoeker aan het Nederlands Instituuut voor Internationale Betrekkingen promoveerde Mendeltje in 2016 in de bestuurskunde aan de Universiteit Twente op een studie naar de Nederlandse EU belangenbehartiging. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef ze mee aan het rapport Europa in Nederland (2007), waarin onder meer een grotere Europese activiteit van het nationale parlement werd geadviseerd. Dit project bracht Mendeltje in praktijk tussen 2009 en 2018, als griffier van de commissie Europese zaken in de Tweede Kamer en teamleider van de parlementaire Europaspecialisten in Den Haag en Brussel.

Momenteel is Mendeltje naast haar lectoraat als gastonderzoeker verbonden aan de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsanalyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als fellow bij het Montesquieu Instituut. Als columnist bij www.BrusselseNieuwe.nl leegt ze regelmatig de postbus met nieuws uit Brussel.

 

Mendeltje van Keulen is als fellow verbonden aan het Montesquieu Instituut. Haar specialisatie is Europees beleid, de relatie tussen Nederland en de EU en de organisatie van nationale en lokale EU-belangenbehartiging.

Van Keulen leidt als lector (praktijkprofessor) de onderzoeksgroep EU Impact Hub aan De Haagse Hogeschool. Sinds 2020 is ze tevens gastonderzoeker bij de onafhankelijke directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In het verleden was zij EU-adviseur, griffier en hoofd EU-advisering bij de Tweede Kamer en onderhandelingstrainer en onderzoeker in Europese belangenbehartiging bij Instituut Clingendael