Onze Belgische buren over democratie in Europa

Hoe denken onze buren over de staat van de democratie in Europa?

Steeds meer lidstaten streven, naast een economische unie, ook naar een politieke unie. Als kleine lidstaat heeft Nederland belang bij verdere Europese integratie, om zo het overwicht van de grote lidstaten tegen te gaan. Maar Nederland stelt zich terughoudend op. Nederlandse politici zijn huiverig om soevereiniteit over te dragen en Europese politieke integratie vorm te geven. Over hoe Europa er in de toekomst uit zou moeten zien wordt al helemaal niet gesproken. Hoe denken andere lidstaten hierover?

Frans Van Daele, voormalig kabinetschef van de vaste voorzitter van de Europese Raad, en hoogleraar politieke en sociale wetenschappen Peter Bursens gingen met elkaar in debat over de vraag hoe België aankijkt tegen de democratie in de Europese Unie. Het debat stond onder leiding van politiek columnist Hans Goslinga en werd georganiseerd door het Montesquieu Instituut, in samenwerking met dagblad Trouw.

Verbreding en verdieping hebben altijd deel uitgemaakt van de ontwikkeling van de Europese Unie. In het huidige onrustige vaarwater waarin de EU verkeert wordt verdere integratie steeds vaker gezien als bedreiging voor de democratie. In Nederland woedt het debat over de Europese Unie; het was zelfs een verkiezingsthema. Onze zuiderburen zien het Europese debat juist als middel om uit de marges van de macht te treden en invloed te hebben op de Europese constructie.

Frans Van Daele
Peter Bursens
Het publiek luistert aandachtig
Het publiek luistert aandachtig
Ontvangst met een hapje en drankje
Het publiek luistert aandachtig
Frans Van Daele en Peter Bursens
De sprekers worden bedankt door Hans Goslinga
Het publiek luistert aandachtig
Na afloop de borrel
Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
04:13
22:19
32:02
Peter Bursens
Frans van Daele
Debat o.l.v. Hans Goslinga