Debat: Het Oekraïne-referendum onder de loep

Tot verbazing van vele sceptici, verzamelde actiegroep GeenPeil in zes weken tijd honderdduizenden handtekeningen om een nationaal referendum te houden over een vrijwel onbekend associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Volgens voorstanders een verdrag met economische voordelen; volgens tegenstanders een verdrag met politieke nadelen. Niet eerder werd een associatie-overeenkomst een onderwerp van nationale discussie. Op 6 april 2016 gaan de stembussen open en kan het Nederlandse electoraat stemmen over de wet tot goedkeuring van het verdrag.

Wat houdt het verdrag precies in? Gaat het om een simpel handelsakkoord of heeft het verdrag verregaande politieke consequenties? Hoe licht je alle kiezers in over een 300 pagina's tellende internationale overeenkomst? Wordt het associatieverdrag 'misbruikt' om een bredere discussie te voeren over het democratische gehalte van de Europese Unie? En wat gaat de uitslag van het referendum betekenen voor de Nederlandse regering?

Op 2 maart 2016 gingen Han ten Broeke (Tweede Kamerlid VVD), Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66), Thierry Baudet (initiatiefnemer GeenPeil en publicist) en Wytze van der Woude (universitair docent staats- en bestuursrecht en een van de auteurs van de bundel 'Het eerste raadgevend referendum') hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
v.l.n.r.: Han ten Broeke, Thierry Baudet, Kees Verhoeven, Wytze van der Woude en debatleider Max van Weezel
Kees Verhoeven en Wytze van der Woude
Het publiek doet actief mee
v.l.n.r.: Han ten Broeke en Thierry Baudet
Het publiek wil vragen stellen
Kees Verhoeven
Han ten Broeke
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Het eerste exemplaar van de bundel "Het eerste raadgevend referendum" wordt uitgereikt aan de Oekraïnse parlementariër Ostap Semerak
Ostap Semerak
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
v.l.n.r.: Han ten Broeke, Thierry Baudet, Kees Verhoeven en Wytze van der Woude
 
Panorama van de zaal

Na afloop van het debat reikte het Montesquieu Instituut het eerste exemplaar van de bundel Het eerste raadgevend referendum uit aan de Oekraïnse parlementariër Ostap Semerak. De bundel beschrijft het fenomeen referendum en gaat over het associatieakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne uit 2014, onderwerp van het referendum.