Montesquieu Instituut: van wetenschap naar samenleving

Het meinummer van De Hofvijver: SP, staatscommissies en spijbelaars

maandag 28 mei 2018, 12:49

DEN HAAG (PDC) - Het voorstel van de SP om het wachtgeld voor politici af te schaffen kan nadelig uitpakken, waarschuwt Hansko Broeksteeg in het meinummer van De Hofvijver. Bovendien, zo riant is de huidige regeling helemaal niet, volgens de staatsrechtdocent van de Radboud Universiteit.

Gerrit Voerman analyseerde de SP-in-crisis. 'Wat is er op tegen om de eigen leden meer inspraak te geven?' vraagt hij zich af. Karin van Leeuwen reflecteert verder op het nut en de noodzaak van staatscommissies. Ook een aantal jubilea passeren de revue. De Mammoetwet blaast vijftig kaarsjes uit en de Benelux viert op 6 juni haar zestigste verjaardag. Ondanks alle scepsis wacht de Benelux een mooie toekomst, stellen Jan Wouters en Maarten Vidal.

De Balkanlanden zullen geduldig moeten wachten op EU-lidmaatschap, voorspelt Andrea Ott na afloop van de Balkantop eerder deze maand. Interne strubbelingen hebben prioriteit voor de EU. Hoe om te gaan met wankelende rechtsstaten in de EU? Aalt Willem Heringa gaat in op het voorstel om te korten op EU-subsidies.