‘Rutte IV onbestemd’

maandag 27 juni 2022, 13:00

Montesquieu Instituut verzamelt indrukken over eerste halfjaar Rutte IV

Het vierde kabinet van premier Mark Rutte is moeizaam uit de startblokken gekomen. Van meet af aan kreeg het te maken met tegenvallers en onverwachte gebeurtenissen, inclusief een oorlog aan de buitengrenzen van Europa. Ook binnenlands is het er in het eerste halfjaar niet in geslaagd een overtuigende indruk te maken.

Het Montesquieu Instituut heeft wetenschappers, journalisten en andere waarnemers gevraagd naar de eerste indrukken van Rutte IV. Dat rondje levert vooral een onbestemd beeld op. Er zijn ‘pittige’ en zelfs ‘overmoedige’ aanzetten [stikstof], maar het kan nog veel kanten op. Ook omdat veel bewindslieden, overwegend nieuwelingen, nog niet de kaarten op tafel hebben gelegd.

Van een wetgevingsprogramma is nog nauwelijks iets zichtbaar. Her en der tekent zich een voorzichtige koerswijziging af [‘Europa’]. Maar het vertrouwen van burgers in ‘Den Haag’ [rechtsstaat, parlement, politiek] vertoont nog geen verbetering. De uitvoeringspraktijk krijgt nog steeds niet opvallend veel aandacht. En de verhouding met het parlement, zowel Eerste als Tweede Kamer, is moeizaam.

Deze bijdrage stond in