Policy paper 13: is een kiesdrempel de oplossing voor versplintering in de gemeenteraad?

Met dank overgenomen van Montesquieu Instituut (MI), gepubliceerd op dinsdag 13 september 2022, 12:30.

DEN HAAG (PDC) - De versnippering neemt ook toe op het niveau van de gemeenteraad en leidt misschien wel tot problemen met de bestuurbaarheid van gemeenten. In de dertiende policy paper van het Montesquieu Instituut pleit Nora Vissers, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht, er daarom voor om in de gemeenteraad een kiesdrempel op te leggen die gelijk is aan de kiesdeler.

In de praktijk komt het erop neer dat partijen die geen zetel hebben behaald niet in aanmerking komen voor een restzetel. In een aantal gemeenten in Nederland zijn door de restzetelverdeling namelijk eenmansfracties in de raad gekomen die eigenlijk niet voldoende stemmen hadden voor een zetel. Door de regels voor restzetelverdeling op deze manier aan te passen zijn er minder eenmansfracties en dus minder versnippering.

De aanpassing voor de Kieswet die Vissers voorstelt is dan ook simpel maar doeltreffend: zorg dat de kiesdrempel voor de restzetelverdeling niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook voor de gemeenteraad geldt.